laupäev, 18. aprill 2015

08.04.15 saadud vastus


30.03.15 saatsin Riigikogu uuele koosseisule omad ettepanekud. Antud teemadega on pöördutud ka eelmise RK koosseisu poole, aga kuna nendel puudus huvi antud teemadega tegelemiseks, siis sai 30.03.15 ettevõetud uus katse. Siin on ainult ühe Riigikogu liikme nägemus antud asjadest. Paraku minu enda seisukohad kattuvad ainult osaliselt. Üks põhjusi on see, et RK erakonnad ei tohiks enda äramajandamiseks riigieelarvest sentigi saada. Teine põhjus on see, et sms-laenude teemaga seonduvad seaduseelnõud olid täpsemini reglementeeritud, kui antud vastuses. Kolmandaks hetkel vastu võetud Riigikogu käitumisnormistik ei ole vajalikul tasandil sõnastatud. Neljandaks kooseluseaduse vastuvõtmine ja sellega seonduvad probleemid olid ning on kunstlikult tekitatud segaduse külvamine. Seda seadust ei ole kunagi vaja olnud ja omasoolisi paare ei ole Eestis ka seaduse tasandil ahistatud. Eesti kultuuriruumi kõik Euroopalikud väärtused lihtsalt ei sobi.


Tänan Teid saadetud kirja ja ettepanekute eest. Vastan Teie poolt välja toodud teemadele järjekorras.



1) Alates 1. juuli jõustub tsiviilkohtumenetluse seadustiku ja teiste seaduste muutmise seadus, mille alusel on ebamõistlikult suurte tasudega kiirlaenulepingud automaatselt tühised. Täpsemalt on uue korra järgi krediidileping tühine, kui tarbija poolt tasumisele kuuluva krediidi kulukuse määr ületab Eesti Panga viimati avaldatud viimase kuue kuu keskmist krediidiasutuste poolt eraisikutele antud tarbimislaenude kulukuse määra enam kui kolm korda. Selle muudatuse eesmärk on kaitsta tarbijaid ebaõiglaselt kõrgete kulude (nt intress, lepingutasud jne) eest.



2) Riigikogu Keskerakonna fraktsioon toetas eelmises Riigikogu koosseisus kooseluseaduse üle otsustamist rahvahääletusel. Paraku ei leidnud see ettepanek vajalikku toetust. Kooseluseaduse võimalik rakendumine tulevikus sõltub selle rakendusaktide vastuvõtmisest, mis nõuavad Riigikogu saalis 51 poolthäält. Olukorras, kus uus valitsuskoalitsioon pole veel ametisse astunud ning parlamendi lõplik koosseis on alles selgumata, ei ole mõtet ennustada, kas ja millisel kujul seadus jõustub.



3) Kindlasti nõustun, et vabatahtlikke ja nende panust tuleb senisest enam väärtustada. Vabatahtlike päeva laialdasem tähistamine on selleks üks positiivseid võimalusi.



4) 17. detsembril 2014. aastal kiitis Riigikogu vanematekogu (Riigikogu juhatus ja fraktsioonide esindajad) heaks Riigikogu liikme hea tava. Dokumendi koostamisse panustasid ennekõike Kaja Kallas, Kadri Simson, Mart Nutt, Andres Anvelt, Barbi Pilvre, Kaia Iva, Valdo Randpere ja Kalle Laanet. Tekst on leitav näiteks järgmisel lingil: http://www.riigikogu.ee/index.php?id=181665



5) Mis puudutab erakondade rahastamise piiramist, siis toetan jätkuvalt valimiskampaania kuludele ülempiiri seadmist. See suurendaks sisulist poliitilist debatti ning ühtlasi vähendaks erakondade rahavajadust.



Kõige austusega



Jüri Ratas

Riigikogu aseesimees






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar